ככל שהעולם עושה את הסוויץ' ונע אל עבר עתיד ירוק יותר, השילוב של כלי הרכב החשמליים בחיי היומיום שלנו הופך ליותר ויותר משמעותי. אחד מהיתרונות הבולטים של כלי רכב האלה, מעבר לחיסכון שלהם בדלק, הוא העובדה שאפשר להטעין אותם בבית, בזמן שמתאים לנו. מכוון שרוב האוכלוסייה גרה בבתים משותפים, שילוב עמדות טעינה בבתים משותפים הוא אתגר נוסף בדרך שלנו להתקדם אל עבר ניידות ירוקה ונקייה, כשאנחנו משתפים פעולה עם שכנינו לטובת מטרה זו.
קצת על עמדות טעינה בבתים משותפים
הקמת עמדות הטעינה למכוניות חשמליות בבתים משותפים היא אתגר חברתי פרקטי ורגולטורי. שכן שטח החניון הוא שטח ציבורי כמו גם השטח בו עוברת תשתית החשמל. עפ"י חוק המקרקעין שימוש בשטח הציבורי מותר לטובת הפרט במידה ואינו מונע את אותו השימוש מכלל דיירי הבנין. מאידך אם כל דיירי הבנין יעשו שימוש עצמאי ופרטי בשטח הציבורי ללא תיאום עם הועד יש חשש כי הבנין יראה כמו בתקופת הכבלים הפירטיים ספגטי של חוטים מכל עבר.
שיתוף פעולה עם השכנים – המפתח להצלחה
כולנו מכירים את התופעה הידועה של סכסוכי שכנים, ובינינו – היינו שמחים לעשות הכל בשביל לא להיתקל בה בבניין שלנו. שכנות טובה היא אחד הדברים החשובים ביותר שנוכל לבסס בחיינו, שכן לא סתם נאמר הפתגם "עדיף שכן קרוב מאח רחוק". לכן, הקמת עמדות טעינה לרכבים חשמליים בבתים משותפים מחייבת שיתוף פעולה קולקטיבי של כלל הדיירים. הקפידו על תקשורת פתוחה ושקופה בין השכנים משום שהיא חיונית להצלחת הפרויקט.
לאן מתחברים?
עוד לפני שמתחילים בהתקנת העמדות, חשוב להבין ולקבוע את מקור הכוח לעמדות הטעינה. בדרך כלל ניתן לבחון שתי אפשרויות: חיבור לארון חשמל פרטי של אחד מהדיירים, או חיבור לארון הציבורי המשותף של הבניין כולו. לכל אפשרות יש את היתרונות והשיקולים משלה. חיבור לארון פרטי מיתר את הצורך לחשב את עלויות צריכת החשמל ושימוש במערכות מתוחכמות ויקרות אך מחייב להגיע לכל דירה ודירה מה שלא תמיד פרקטי ונעשה יקר מאוד ככל שעולים לקומות גבוהות יותר.
מאידך, חיבור לארון הציבורי המשותף מאפשר הקמת תשתית כבילה ממוסדת לחדר החשמל ומוזיל את עלות ההתקנה לכלל הדיירים אך מחייב שימוש במערכות חכמות אשר יאפשרו ניהול אנרגיה ומנית צריכת החשמל בכדי לחייב כל דייר בצריכת החשמל שלו. פתרון מסוג זה מחייב התקשרות עם חברת טעינה כדוגמת elexify אשר תיקח אחריות על כלל האספקטים ההנדסיים – תכנון, הקמה ותפעול המערכת כמו גם שרות לקוחות, כספים, ביטוחים וכד'.
מה הפתרון הנכון? אין תשובה מוחלטת. ככל שהבנין קטן יותר שימוש בחיבור לדירות יכול להיות פרקטי וכלכלי. ככל שהבנין גדול יותר החיבור לדירות כנראה יהיה פחות כלכלי ועשוי לפגוע בתשתיות הבנין/מעברי אש בכל פעם שמבצעים התקנה.
נסו להבין יחד עם השכנים לאן נושבת הרוח, ולהגיע להסכמה על שיטת החיבור.
יתרונות כלכליים ברורים – העלאת ערך הנכס
למרות שהעלויות הראשוניות של התקנת עמדות הטענה לרכב חשמלי עשויות להיות מעט כבדות, עליכם לראות אותן כהשקעה לטווח ארוך. ככל שיותר ויותר רכבים חשמליים יכנסו לשוק, הדרישה לתשתיות טעינה תגדל גם כן. הבית שלכם יהנה מעליית ערך משמעותית ובמידה ותרצו למכור אותו תוכלו למצוא קונים במהרה, שכן הביקוש לדירות עם עמדות טעינה בקרבתן עולה בקצב מסחרר. ומעבר לכך, חשבו כמה כסף וזמן יקר תוכלו לחסוך אם תהיה לכם עמדת הטענה משלכם בבית, בה תוכלו להטעין את הרכב כמה שתרצו ומתי שתצטרכו.
אין סיבה לוותר על עמדות טעינה בבתים משותפים!
שילוב של עמדות טעינה למכוניות חשמליות בבניינים משותפים היא צעד מרכזי לעבר מחר ירוק ובריא יותר. מדובר על דרך מעולה להפחתת זיהום כוללת, ואימוץ חלופות ירוקות ושילובן בשגרת היום יום שלנו.